Čaje Pu Erh sa tradične vyrábajú v čínskom Junnane,
výnimočne potom tiež vo Vietname, Laose alebo Barme. Sú populárne vďaka
tajomnej receptúre, ktorá sa dedí z pokolenia na pokolenie, a výborným
zdravotným účinkom. Tie Pu Erhy preslávili po celom svete. Už samotný výber
čajovníkov pre zber má svoje čaro - zástancovia pôvodných zvykov tvrdia, že
najlepší Pu Erh môže byť vyrobený len z lístkov starých čajovníkov rastúcich vo
voľnej prírode. Ďalšou zvláštnosťou je, že sa cielene trhajú aj staršie lístky,
čo u kvalitných zelených čajov je vec takmer nemysliteľné. Pu Erhy sa
pripravujú z púčika a 3-4 starších lístkov. Po zbere zvädnú a sú nahriaté na
rozžeravených panviciach, čím dôjde k takzvanému "zabitiu zelenej" -
zastaveniu aktivity enzýmov. Potom sú lístky rolované, vlhčené a lisované do
rozličných tvarov. V takom stave sa ponechajú procesu zrenia, ktorý zaisťujú
prírodné plesne a baktérie. Vďaka nim sa zo zeleného čaju stáva čaj červený s
typickými senzorickými aj zdravotnými vlastnosťami.
Nutričné hodnoty
100 ml Čaju* obsahuje v priemere
Soľ
< 0,01 g
Nutričné hodnoty
< 0,1 g
Mastných kyselín
< 0,1 g
Tuku
< 0,1 g
Energia
2 kJ / 1 kcal
Cukry
< 0,1 g
Sacharidy
< 0,1 g
* vyplyvajúc z procesu luhovania 3 gčaju s 200 ml vody