Klasický biely čaj Pai Mu Tan, nazývaný aj bai mudan, bol prvýkrát vytvorený a dodnes sa vyrába v čínskom meste Fujian. Niektorí ho tiež označujú Pai Mu Tan ako čaj „bielej pivónie“. Hoci sa biely čaj stále viac vyrába v iných častiach sveta, Fujian má najdlhšiu históriu s bielym čajom a produkuje jedny z najlepších čajov sveta.
V roku 2737 pred Kristom cestoval legendárny čínsky cisár Shen Nung so svojou armádou a služobníctvom po krajinách. Pred pitím si rád prevaril vodu, aby sa uistil, že je čistá. Počas prestávky v cestovaní nariadil svojim služobníkom, aby prevarili vodu na pitie. Sluhovia sa pustili do úlohy. Kým voda začínala vrieť, obláčik vetra privial do hrnca s vodou pár lístkov z neďalekého kríka. Sluhovia nepozorovane pokračovali a odniesli vodu Shen Nungovi. Po ochutnaní vody si cisár všimol lahodnú chuť a obnovenú energiu, ktorú mu dodáva. Listy boli z divokého čajového kríka a čaj sa dostal do obľuby.Certifikovaný organický čaj.
12-15 g/l
1,5-2 min
70 až 80 °C
Nutričná hodnota
100 ml čaju* obsahuje v priemere
Sodík
< 0,01 g
Nutričná hodnota
0,5 g
z ktorých nasýti
< 0,1 g
Tuk
< 0,1 g
Energia
12 kJ / 3 kcal
Cukry
< 0,1 g
Sacharid
< 0,1 g
* na báze nálevu lúhovaného z 3 g čaju s 200 ml vody